Skvelé výhody rekuperácie – nižšie náklady a vyšší komfort

Rekuperácia prináša so sebou veľké množstvo dôležitých výhod. Mnohým sa pri tomto vetraní pri zavretých oknách, čo však neznamená nutnosť vyhnutiu sa ich otvárania, vyšší komfort a ušetrenie peňazí. My vám dnes dokážeme, že je toho oveľa viac.

Zdravé bývanie bez plesní, vlhkosti a roztočov

Veľkou nevýhodou tepelne izolovaných stavieb je vysoká miera vlhkosti. Tej predídete práve rekuperáciou, vďaka ktorej vpustíte do priestoru nepretržite čerstvý vzduch, čo je najlepšia zbraň proti vlhkosti. Týmto zabránite aj nepríjemnostiam spojených s výskytom plesní. Navyše sa tak zbavíte aj roztočov.

Nepretržitý prísun čerstvého vzduchu bez prachu a peľu

Mať doma čerstvý vzduch vždy keď vás to napadne je na nezaplatenie. Pri rekuperácii pre to nepotrebujete ani neustále otváranie okien, čo zníži napríklad celkovú prašnosť v miestnostiach. Obrovské plusy spozorujú aj alergici, keďže je tento systém zabezpečený peľovými filtrami, ktoré efektívne zachytia rôzne alergény či samotný peľ. Ak máte doma či v práci na starosti upratovanie, ušetrí vám to tiež námahu.

Dostaňte hodnoty CO2 na požadovanú úroveň

Veľkým problémom pri bývaní je vysoká koncentrácia oxidu uhličitého, ktorá sa môže pri klasickom vetraní pohybovať na hodnotách medzi 2000 až 2500 ppm. Optimálne hodnoty pre zdravé bývanie sú však do 1500 ppm, na čo by ste potrebovali prevetrať miestnosti každé tri hodiny. Táto povinnosť vám však pri rekuperácii odpadá.

Zlepšite zdravie vďaka eliminácii bacilov

Ak niekto z vašej domácnosti ochorie, sami dobre viete, ako ťažké je sa vyhnúť bacilom, ktoré pacient napríklad vykašliava. Pri rekuperácii sa odvádzajú von, čím sa stáva vzduch zdravším aj čistejším.

Nízka hlučnosť a spotreba, čo oceníte aj v noci

Kvalitné rekuperácie dokážu disponovať mimoriadne nízkou spotrebou (50-100 W/h). Zabudnite na hluk z vonkajšieho priestoru či nepríjemné zvuky iných podobných technických jednotiek. Rekuperácie dosahujú hladinu okolo 20db. To oceníte najmä v noci, kedy vám doprajú kľudný spánok. A to dokonca aj bez vetrania.

Mimoriadna úspora tepla

Zníženie energetických strát sme si nechali až na koniec, aj keď ide o jednu z najdôležitejších výhod rekuperácií. K týmto stratám prichádza práve pri vetraní. Pri kvalitnejších rekuperáciách ušetríte až 30 percent nákladov na kúrenie.

Nachádzaš sa tu: DESIGN TECHNOLOGY Blog Skvelé výhody rekuperácie – nižšie náklady a vyšší komfort